Talpalari.ro proiect ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre Biserica Talpalari. Pentru o vizualizare corecta și atrăgătoare a informaților este necesar ca mecanismul Java Script să fie activat.
Parohia "Nașterea Maicii Domnului" - Talpalari

Iași, România

Știri și Evenimente


PF Parinte Patriarh Daniel a participat la Sf. Liturghie de la Biserica 'Doamna Oltea'

[2007-11-18]

PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a participat astazi la Sfanta Liturghie de la Biserica 'Doamna Oltea' din Bucuresti si la slujbele de sfintire ale picturii bisericii, capelei si a doua troite. Dupa Sf. Liturghie a fost inaugurat asezamantul social, cultural si medical 'Sf. Antonie cel Mare' al parohiei Doamna Oltea. Cu acest prilej, PF Parinte Patriarh Daniel a tinut un cuvant in care a evidentiat importanta construirii sau a impodobirii sfintelor lacasuri: 'A fost sfintita pictura bisericii si asezamantul social din incinta acestei biserici. Suntem bucurosi sa constatam ca bisericile noi care se zidesc in Romania sunt expresia credintei, jertfelniciei si darniciei clerului si credinciosilor nostri intr-o vreme in care tara trece printr-o criza economica si inca sunt foarte multi oameni saraci. Construirea bisericilor este o lucrare deosebit de importanta si pentru viata spirituala, deoarece deodata cu zidirea, infrumusetarea si impodobirea unei biserici este antrenata intreaga comunitate a credinciosilor si se zideste si biserica din suflete, ca o frumoasa comuniune a oamenilor in iubirea Preasfintei Treimi. Biserica zidita este o binecuvantare a lui Dumnezeu si o lucrare de preamarire a Lui si de adunare a noastra intreolalta. Intr-o lume secularizata este nevoie sa ne simtim iubiti de Dumnezeu si sa raspundem iubirii Lui si sa ne simtim in comuniune cu noi si cu sfintii lui Dumnezeu'.
PF Parinte Patriarh Daniel a vorbit apoi despre semnificatiile picturii in bisericile ortodoxe: 'Sfintirea picturii are o semnificatie deosebita, deoarece biserica ortodoxa nu este completa fata pictura. In mod normal, o biserica ortodoxa trebuie tarnosita atunci cand este impodobita si cu pictura. Pictura nu este in primul rand o podoaba, ci este vestmantul liturgic al bisericii si aceasta arata de ce nu se poate picta oricum, ci dupa randuieli, dupa reguli stricte, sacre, numite in totalitatea lor 'erminia picturii ortodoxe'. Modul in care sunt asezati sfintii in pictura este prestabilit de catre Biserica. Un pictor poate fi original numai prin nuante de aprofundare a aceleasi traditii, nu prin inovatii. In general se opteaza pentru pictura bizantino-romana sau neo-bizantina, deoarece ea are mesajul cel mai puternic al transfigurarii, al Schimbarii la Fata a Mantuitorului, si astfel pictura are nu numai un rol de memorial, ci si unul profetic'.
De asemenea, PF Parinte Patriarh Daniel a subliniat importanta milosteniei in viata credinciosilor amintind de faptul ca astazi, la Biserica 'Doamna Oltea' din Capitala a fost inaugurat asezamantul social, cultural si medical 'Sf. Antonie cel Mare': 'Paralel cu aceasta sfintire a picturii bisericii s-a sfintit aici si un asezamant social. Sfantul Ioan Gura de Aur a spus ca noi il intalnim pe Hristos in doua locuri: pe masa sfantului altar, in Potir, si in chipul omului nevoias, in taina fratelui care are nevoie de iubirea si ajutorul nostru. Postul acesta al Craciunului este mai ales un post al milosteniei, al asteptarii venirii Mantuitorului Iisus Hristos in forma smerita la noi. Mantuitorul asteapta ca noi sa-L primim cu bunatatea pe care o aratam celor din jur. Mos Craciun este personificarea milostivirii lui Dumnezeu Tatal'.

Sursa: www.MMB.ro


Contor accese: 958, Ultimul acces: 2018-07-28 09:06:24